Etsintä

Etsintäkokeesta voi puhua eräänlaisena moniotteluna. Koe koostuu jäljestä, henkilöhausta, esineruudusta, pudotetun esineen noudosta ja tarkkuusetsinnästä.

Jälki on alokasluokassa 300 metriä pitkä ja 40 minuuttia vanha. Muissa luokissa matkat ovat 400 ja 500 metriä ja jäljen ikä 50 ja 60 minuuttia. Koira etsii jäljen etsintälinjalta, joka on luokittain 20, 30 tai 40 metriä pitkä. Jäljelle jätetään neljä esinettä.

Henkilöetsintäalue on kaikissa luokissa kooltaan 100 x 100 metriä. Alueelle on piiloutunut kaksi maalimiestä, jotka koiran tulee löytää ja ilmaista. Suoritus on luokittain muutoin sama, vain 3-luokassa toinen maalimiehistä on umpipiilossa, ja etsintään käytettävissä oleva aika lyhenee. Aika on luokittain 10/8/8 minuuttia.

Pudotetun esineen noutaminen on maastossa tapahtuva, hyvin pitkä noutoliike. Ohjaaja kävelee maastoon merkittyä linjaa 50 metriä, pudottaa oman esineen, koiran huomaamatta, ja jatkaa kulkuaan 50/100/150 metriä lisää. Tämän jälkeen ohjaaja lähettää koiran noutamaan esineen. Luovutus tapahtuu kuin tottelevaisuusosuuden noutoliikkeessä ja seuraamisen tulee olla hyvää.

Tarkkuusetsintä tapahtuu joka luokassa 3 x 3 m suuruisella alueella. Alueella on yksi pieni, kova esine, joka koiran tulee ilmaista ohjaajalle. Esineinä käytetään kolikoita, muttereita tms. metalli- tai kovamuoviesineitä. Ilmaisun jälkeinen etsintäaika on yksi minuutti. Kokonaisetsintäaika on luokittain 5/4/3 minuuttia.